Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

ΠΩΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ



Οι πτυχιακές εργασίες είναι εργασίες φοιτητών που εκπονούνται στο τελευταίο στάδιο των σπουδών. Η σύνταξη και η παρουσίαση μίας πτυχιακής εργασίας από τον φοιτητή μίας σχολής αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το τέλος των σπουδών και την παραλαβή του πτυχίου.
Οι πτυχιακές εργασίες βαθμολογούνται από τους υπεύθυνους καθηγητές σε ότι αφορά το περιεχόμενο και την παρουσίαση τους. Ο βαθμός μίας πτυχιακής εργασίας συμβάλλει στην τελική βαθμολογία πτυχίου του φοιτητή.

Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να σας παρουσιάσουμε με τρόπο απλό κάποιες συμβουλές για την επιτυχημένη συγγραφή και παρουσίαση μίας πτυχιακής εργασίας.

Πτυχιακές εργασίες Tip #1 Πάρτε θέμα που σας ενδιαφέρει άμεσα

Πολλοί φοιτητές επιλέγουν το θέμα για πτυχιακές εργασίες λίγο επιπόλαια και με κριτήριο το πιο θέμα είναι εύκολο ή έχει πολλές πηγές πληροφορίες και έτσι θα μπορούν να συγγράψουν εύκολα και γρήγορα πολλές σελίδες.
Προσοχή, στόχος είναι η σύνταξη και η παρουσίαση ενός επιστημονικού κειμένου με απώτερο σκοπό ο φοιτητής να αναπτύξει τις απαραίτητες δεξιότητες αναζήτησης πηγών πληροφορίας, αξιολόγησης, κρίσης, σχολιασμού. Ο φοιτητής καλείτε να οργανώσει τις πληροφορίες αυτές σε μία σωστή δομή και να παρουσιάσει με τρόπο δομημένο συμπεράσματα. Εάν επιλέξετε ένα θέμα που δεν σας ενδιαφέρει η όλη διαδικασία θα μετατραπεί σε Γολγοθά από την αρχή έως το τέλος και υπάρχουν πολλές πιθανότητες το αποτέλεσμα να είναι μέτριο.

Πτυχιακές εργασίες Tip #2 Αφιερώστε χρόνο στην παρουσίαση

Πολλοί φοιτητές θυσιάζουν μεγάλο χρονικό διάστημα στη συγκέντρωση στοιχείων, Πληροφοριών και δεδομένων σχετικών με το θέμα τους καθώς και στην επεξεργασία όλων των δεδομένων. Δεν προνοούν όμως ότι η σωστή παρουσίαση των συμπερασμάτων είναι κατά κανόνα δύσκολη διαδικασία και χρονοβόρα. Έτσι συντάσσουν βιαστικά την εργασία με αποτέλεσμα η παρουσίαση της να μην είναι σωστή και κατά συνέπεια το περιεχόμενο της να υποεκτιμάται.
Μην ακούτε εκείνους τους καθηγητές που υποστηρίζουν ότι η παρουσίαση δεν είναι σημαντική. Θα ανακαλύψετε αργότερα κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας ότι ο τρόπος παρουσίασης των συμπερασμάτων και των δεδομένων είναι ύψιστης σημασίας.
Προνοείστε και δώστε σας τον ανάλογο χρόνο για την δημιουργία και σύνταξη μιας καλής πτυχιακής εργασίας με όμορφη, σαφή και ευκολοδιάβαστη παρουσίαση. Ο αναγνώστης πρέπει να καταλαβαίνει και να μην χάνεται κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της εργασίας σας.

Πτυχιακές εργασίες Tip #3 Πάρτε πόντους από την σύνταξη

Πολλοί φοιτητές για άγνωστο λόγο δεν συμβαδίζουν με τους γενικούς κανόνες σύνταξης της πτυχιακής τους εργασίας,
Η δομή και η σύνταξη μίας οποιασδήποτε πτυχιακής εργασίας είναι προκαθορισμένη. Η παρακάτω εικόνα παρουσιάζει τα βασικά μέρη μίας πτυχιακής εργασίας



Είναι εύκολο να ακολουθήσετε τα στάνταρντ και τις συμβουλές που ενδείκνυνται για τη σωστή σύνταξη της πτυχιακής εργασίας. Είναι κρίμα να έχετε ένα περιεχόμενο άψογο και να χάσετε πολύτιμη βαθμολογία επειδή δεν ακολουθήσατε τους κανόνες σύνταξης που επιβάλλονται από τη σχολή ή τον καθηγητή σας.

https://diplomalineblog.wordpress.com/2012/03/31/symboules-gia-epityxhmenes-ptyxiakes-ergasies/

Δεν υπάρχουν σχόλια: