Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018

Συσκευή VR του Facebook

Η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας πάντα έχει ενδιαφέρον και φαντάζει ιδιαίτερα διασκεδαστική. Όμως δεν ήταν πάντα βολική καθώς έπρεπε να συνδυάζεται και με άλλες συσκευές όπως smartphones και laptops. H νέα συσκευή του Facebook, το Oculus Go, πρόκειται να αποτελέσει την πρώτη συσκευή VR που θα λειτουργεί ως υπολογιστής. Φυσικά και θα στερείται λειτουργιών που διαθέτουν άλλες μορφές υπολογιστών όμως και μόνο το γεγονός ότι θα μπορεί να λειτουργεί δίχως την υποστήριξη κάποιες άλλης συσκευής, αποτελεί μια ριζοπαστική τομή.

Μιλώντας σε συνδιάσκεψη για developers εικονικής πραγματικότητας, ο Ζάκερμπεργκ είπε πως το Oculus Go θα κοστίζει 199 δολάρια και η διάθεσή του θα αρχίσει νωρίς το επόμενο έτος. Ο ιδρυτής του Facebook υποσχέθηκε πως θα πρόκειται για την «πιο προσβάσιμη VR εμπειρία που έχει υπάρξει ποτέ».
Το Facebook σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το Oculus Go, ένα νέο, αυτόνομο headset εικονικής πραγματικότητας το οποίο δεν χρειάζεται υπολογιστή για να λειτουργεί- αντίθετα με τον προκάτοχό του, το γνωστό Oculus Rift, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ιδρυτής του κοινωνικού δικτύου (στο οποίο ανήκει η Oculus), Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Μιλώντας σε συνδιάσκεψη για developers εικονικής πραγματικότητας, ο Ζάκερμπεργκ είπε πως το Oculus Go θα κοστίζει 199 δολάρια και η διάθεσή του θα αρχίσει νωρίς το επόμενο έτος. Ο ιδρυτής του Facebook υποσχέθηκε πως θα πρόκειται για την «πιο προσβάσιμη VR εμπειρία που έχει υπάρξει ποτέ».

Όπως αναφέρει το BBC, οι πωλήσεις του εξοπλισμού VR του Facebook δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές από το λανσάρισμα του πρώτο Oculus Rift τον Μάρτιο του 2016. Ο Ζάκερμπεργκ παραδέχτηκε πως ο ρυθμός υιοθέτησης και αποδοχής της συγκεκριμένης τεχνολογίας από το καταναλωτικό κοινό είναι αργός, ωστόσο σημείωσε πως στόχος της εταιρείας του είναι κάποια στιγμή να φτάσει στο σημείο όπου θα έχει φέρει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους στην εικονική πραγματικότητα. Μία οικονομική, standalone VR συσκευή ενδεχομένως να είναι ο τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο- σημειώνεται πως μέχρι τώρα οι κύριες επιλογές όσον αφορά στη VR ήταν δύο: Μία ακριβή συσκευή υψηλών επιδόσεων που συνδέεται με τον υπολογιστή, ή μια πιο οικονομική συσκευή όπως το Gear VR της Samsung, που λειτουργεί με smartphone. To Go επιδιώκει να βρεθεί στη μέση, επιτυγχάνοντας τη «χρυσή τομή».

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά του, το Gizmodo αναφέρει πως το Go θα διαθέτει μία νέα fast-switch οθόνη LCD με ανάλυση 2560 x 1440 που, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Oculus, Χιούγκο Μπάρα, θα βοηθά στην εξάλειψη του screen door effect (των γραμμών ανάμεσα στα pixels) και στη μείωση του lag ή latency ανάμεσα στην κίνηση του χρήστη και την αλλαγή εικόνων στην οθόνη. Επίσης, θα διαθέτει εξελιγμένο σύστημα ήχου, με αίσθηση βάθους χάρη στα ενσωματωμένα ηχεία (υπάρχει και η επιλογή χρήσης των ακουστικών του χρήστη), ενώ ο Μπάρα τόνισε πως το headset είναι ιδιαίτερα ελαφρύ και εύχρηστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: