Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Απόκριες: γιατί κάνουν καλό στα παιδιά;

Οι απόκριες κάνουν καλό στην ψυχολογία των παιδιών και των μεγάλων! Συμμετέχετε με τα παιδιά σας στις εκδηλώσεις και βάλτε τη χαρά στη ζωή τους!

Οι απόκριες και οι μασκαράδες είναι μέρος της ελληνικής παράδοσης. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή σε όλη την Ελλάδα διοργανώνονται εκδηλώσεις για να γιορταστεί η αποκριά. Όποιας ηλικίας παιδάκι και αν έχετε μην το αφήσετε απ\' έξω από το χαρούμενο πνεύμα της αποκριάς.

Όπως επισημαίνουν οι ψυχολόγοι έθιμα όπως αυτά κάνουν καλό στα παιδιά σχολικής ηλικίας για διάφορους λόγους:

-Ενισχύουν την ομαδικότητα των παιδιών που συμμετέχουν όλα μαζί στη διοργάνωση γιορτών ή στην κατασκευή αποκριάτικων αντικειμένων όπως μάσκες
-Ενισχύουν τη φαντασία τους
-Βοηθούν τη σχολική ζωή των παιδιών κάνοντας πιο ευχάριστο το κλίμα και το περιβάλλον στο σχολείο
-Ενισχύουν τη δημιουργικότητα των παιδιών που καλούνται να φτιάξουν μόνα τους διάφορες χειροτεχνίες
-Είναι μια ευκαιρία για ξεγνοιασιά και παιχνίδι αλλά και ανάπαυλα από το φόρτο των μαθημάτων

Αλλά και για τα πιο μικρά παιδιά η αποκριά είναι μια ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα το παιχνίδι των ρόλων, να χαρούν και να παίξουν αλλά και να περάσουν όμορφες στιγμές με τους γονείς τους.

Τις απόκριες οι εκδηλώσεις που αφορούν παιδιά υπάρχουν σε πληθώρα. Γι΄αυτό μην αφήσετε την ευκαιρία να πάει χαμένη και βρεθείτε σε κάποιες από αυτές με τα παιδιά σας.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

-Τα νήπια έχουν την τάση να τρομάζουν ειδικά από μάσκες ή στολές που μπορεί να είναι εκφοβιστικές αλλά για γιατί τα νήπια αδυνατούν να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Προσπαθήστε να μην τρομάξει το παιδί αλλά και να μετριάσετε τους φόβους του εξηγώντας του με απλά λόγια τι κάνουμε τις απόκριες.
-Προστατέψτε τα παιδιά από επικίνδυνα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται τις απόκριες όπως σπρέι, αιχμηρά αντικείμενα, που θα μπορούσαν να τους προκαλέσουν τραυματισμούς!


www.tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: