Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Η τέχνη του ελληνικού καφέ




(Ή αλλιώς η παράδοση στο φλιτζάνι μας)

Όπως όλα τα ωραία πράγματα στην ζωή και ο ελληνικός καφές έχει τα μυστικά του, μυστικά γνωστά μόνο στους λάτρες του. Ας ρίξουμε μια ματιά στα μυστικά του ελληνικού καφέ με τη βοήθεια της πείρας 91 ετών που συνοδεύει τον καφέ ΛΟΥΜΙΔΗΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ.



Ένα-ένα τα βήματα για ένα απολαυστικό ελληνικό!
1. Παίρνουμε ένα καθαρό και στεγνό μπρίκι με στεγνό λαιμό. Γεμίζουμε το μπρίκι με τόσα φλιτζανάκια νερό(κατά προτίμηση χλιαρό) όσοι και οι καφέδες που θέλουμε να φτιάξουμε.
2. Με το ειδικό κουταλάκι βάζουμε από μία γεμάτη κουταλιά Λουμίδης για κάθε φλιτζάνι και όση ζάχαρη επιθυμούμε.
3. Στην συνέχεια τοποθετούμε το μπρίκι στο κέντρο μέτριας φωτιάς ώστε να θερμαίνεται όλο το σκεύος και ανακατεύουμε αργά έως ότου διαλυθεί ο καφές και η ζάχαρη (προσοχή μετά από αυτό το σημείο δεν πρέπει να ανακατέψουμε ξανά τον καφέ).
4. Μόλις ο καφές αρχίζει να φουσκώνει, τον απομακρύνουμε από την φωτιά και χτυπάμε το μπρίκι 2-3 φορές ελαφρά στο πάγκο. Τότε ο φουσκωμένος καφές κατακάθεται για λίγο.
5. Επαναφέρουμε αμέσως το μπρίκι στη φωτιά και όταν ο καφές αρχίζει να φουσκώνει ξανά, τον βγάζουμε από την φωτιά, περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα και τον σερβίρουμε αργά στο κλασσικό φλιτζάνι του ελληνικού καφέ.



Αυτός είναι ο… συνηθισμένος ελληνικός καφές, και αυτές μερικές από τις πιο γνωστές “παραλλαγές” του:
  • Βαρύς
  • Ελαφρύς
  • Γλυκός
  • Μέτριος
  • Ναι και Όχι
  • Σκέτος
  • Βραστός
  • Μερακλίδικος
  • Βαρύγλυκος
  • Γλυκηβραστός
  • 2-3 κουταλιές καφέ
  • ½ - 1 κουταλιά καφέ
  • 2-4 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • ½ κουταλιά ζάχαρη
  • Καθόλου ζάχαρη
  • Αφήνουμε το καϊμάκι να σπάσει λίγο
  • Τον απομακρύνουμε από τη φωτιά μόλις φουσκώσει ενώ το καϊμάκι είναι ακόμα πυκνό.
  • 3 κουταλιές καφέ και ζάχαρη
  • 2 κουταλιές καφέ 3 ζάχαρη και ελαφρύ καϊμάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: