Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Αντέχετε να μάθετε για τον παιδικό καρκίνο;



«Θα τολμήσετε»; Η φωνή της στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής είναι μάλλον δύσπιστη. Επιφυλακτική. «Θα γράψετε για τον παιδικό καρκίνο; Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να μπορούν αναγνωρίσουν έγκαιρα, νωρίς, τα σημάδια… Όμως συνήθως όσοι απευθύνονται σε γονείς υγιών παιδιών διστάζουν να θίξουν το θέμα»…

Χρειάζεται τόλμη; Για να ξεπεράσεις τον φόβο, ίσως ναι. Χρειάζεται θάρρος για να πλησιάσεις; Ίσως. Για να τολμήσεις να παραδεχθείς ότι δεν ξέρεις τι να πεις; Ότι νοιώθεις πως δεν έχεις τίποτα να πεις; Η Μαρία Τρυφωνίδη, πρόεδρος του Συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» έχει συναντήσει πολλές φορές την αμηχανία, έχει εισπράξει την παγωνιά, το φόβο, μερικές φορές και την άρνηση.



«Στόχος μας στη Φλόγα είναι να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη σχετικά με τον καρκίνο στο παιδί και να διαλύσουμε τις προκαταλήψεις», εξηγεί. «Θέλουμε να περάσουμε τη γνώση στον κόσμο ότι ο καρκίνος στο παιδί δεν είναι κληρονομικός, δεν είναι μεταδοτικός. Δεν σημαίνει θάνατο. Δεν είναι «επάρατος». Είναι μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή του παιδιού, νόσος που χρειάζεται χρόνο και κατάλληλη, εξειδικευμένη θεραπεία».

Η Μαρία Τρυφωνίδη, όπως και ο Σύλλογος Φλόγα με κάθε ευκαιρία, σε ενημερωτικά φυλλάδια, εκδηλώσεις, συναντήσεις, παρουσιάσεις, τονίζει ότι «για τον παιδικό καρκίνο, δεν υπάρχει πρόληψη. Όμως η αξιολόγηση υπόπτων συμπτωμάτων και ευρημάτων μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση και ίαση σε όλα τα παιδιά».

Ο σύλλογος Φλόγα, με τη συνεργασία γιατρών του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” έχουν καταρτίσει μια λίστα με τα ύποπτα σημάδια, τα οποία οι γονείς δεν θα πρέπει να αγνοήσουν αλλά να ερευνήσουν έγκαιρα.

«Δεν είναι συμπτώματα που σημαίνουν οπωσδήποτε καρκίνο», σημειώνει η κυρία Τρυφωνίδη. «Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι πολύ σπάνια αρρώστια. Είναι συμπτώματα που παρατηρούνται σε διάφορα παιδιατρικά νοσήματα. Τις περισσότερες φορές η διάγνωση είναι καθησυχαστική, αν όμως δεν είναι και αν γίνει έγκαιρα, υπάρχει χρόνος για θεραπεία του παιδικού καρκίνου».

Σύμφωνα με τον σύλλογο «Φλόγα» και τους γιατρούς του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού”, τα σημάδια που θα πρέπει να τύχουν προσοχής και λεπτομερούς ιατρικής διερεύνησης είναι:

• Μάζα (όγκος) σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος (κεφάλι, λαιμός, θώρακας, κοιλιά, πόδια ή χέρια, αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς).

• Αιμορραγία στο δέρμα χωρίς τραυματισμό ή σε περιοχές όπως η μύτη, τα ούλα ή, και σπανιότερα, το έντερο ή ο κόλπος στα κορίτσια.

• Πυρετός χωρίς εστία λοίμωξης, που μπορεί να επιμένει ή που υποχωρεί χωρίς αντιπυρετικά και επανεμφανίζεται.

• Νευρολογικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, εμετός, ειδικά το πρωί, αλλαγή συμπεριφοράς, σπασμοί, μικρή αδυναμία.

• Μάτια που εμφανίζουν στραβισμό, διόγκωση ή πτώση βλεφάρων, προβολή του βολβού προς τα εμπρός, κίτρινο λαμπερό χρώμα στην κόρη (σαν το μάτι της γάτας στο σκοτάδι), μελανιές, ξαφνική αλλαγή στην οπτική οξύτητα.

• Πόνος σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και ιδιαίτερα στα πόδια και στη μέση. Ο πόνος στα πόδια μπορεί να συνοδεύεται από δυσκολία στο βάδισμα και είναι δυνατό να υποχωρεί όταν το παιδί ξεκουράζεται.

• Ανορεξία, κακοδιαθεσία, ωχρότητα, κόπωση και οτιδήποτε άλλο ενοχλεί το παιδί και τους γονείς.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς, όταν τα συμπτώματα επιμένουν να επισκεφθούν τον παιδίατρο, εξηγώντας τι τους ανησυχεί. «Ο παιδίατρος θα αξιολογήσει τα συμπτώματα και θα κατευθύνει τους γονείς αναλόγως. Όλα τα παραπάνω συμπτώματα παρατηρούνται σε διάφορα παιδιατρικά νοσήματα και δεν σημαίνουν οπωσδήποτε καρκίνο. Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι πολύ σπάνια αρρώστια, ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει στην ίαση».

Όπως τονίζει η κυρία Τρυφωνίδη, «η Φλόγα αγωνίζεται για τα δικαιώματα των παιδιών στη ζωή και την υγεία. Για την ποιότητα ζωής τους μέσα και έξω από τα νοσοκομεία. Για να καθιερωθούν θεσμοί που να σέβονται τον αγώνα και την αξιοπρέπεια των παιδιών και των οικογενειών τους. Προσφέρει αλληλεγγύη σε όσους χτυπά ο κεραυνός και υπεύθυνη ενημέρωση σε όλους».

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα προγράμματα της Φλόγας και να προσφέρετε εθελοντικά την πολύτιμη βοήθειά σας, επικοινωνώντας με τον Σύλλογο στα τηλέφωνα: 210 7485 000 και 210 7716 363 ή στα email: floga@floga.org.gr Περισσότερες πληροφορίες: Φλόγα, Αιγίου 6-8, Γουδή, www.floga.org.gr.


www.photodentro.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: