Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Το πολιτικό ίδρυμα του κόμματος της Μέρκελ εκπαιδεύει Έλληνες δημοσιογράφους στην Αθήνα




Της Βασιλικής Σιούτη

Σεμινάρια εκπαίδευσης Ελλήνων δημοσιογράφων πραγματοποιεί από την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα το πολιτικό ίδρυμα KAS (Konrad – Adenauer Stiftung) του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ (CDU).

Βασικοί εκπαιδευτές («Trainern» αναφέρονται στο επίσημο πρόγραμμα) των δημοσιογράφων, είναι ο Γερμανός πρέσβης, Wolfgang Dold, το μέλος της Task Force, Jens Bastian, ο συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ Γιώργος Τζογόπουλος και ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» και του «Σκάι» Τάσος Τέλογλου.

Τα σεμινάρια αυτά φανερώνουν το αυξημένο ενδιαφέρον της Γερμανίας για την Ελλάδα , καθώς εδώ και καιρό, εκτός από την πολιτική, ενδιαφέρονται εντόνως και για τη λεγόμενη «τέταρτη» εξουσία, τα ΜΜΕ. Μέχρι τώρα η σχέση του ιδρύματος (καθώς και της γερμανικής πρεσβείας) περιοριζόταν στη στενή επαφή που είχε με δυο τρεις γνωστούς δημοσιογράφους, αλλά τελευταία ενδιαφέρεται και για τη νέα γενιά των Ελλήνων δημοσιογράφων.

Το ίδρυμα KAS δραστηριοποιείται πολύ ενεργά στην Ελλάδα από τον περασμένο Μάιο, σε πολλά επίπεδα. Είχε και παλαιότερα παρουσία στην Αθήνα, αλλά αυτή ήταν πολύ πιο περιορισμένη και κάποια στιγμή, το 1993, διέκοψε εντελώς τη λειτουργία του, αφού η Ελλάδα τότε δεν είχε πολιτικό ενδιαφέρον για τους Γερμανούς Αυτά μέχρι το 2009, που τα πράγματα άρχιζαν να αλλάζουν και να πυκνώνουν –αρχικά στο Βερολίνο- οι εκδηλώσεις για την Ελλάδα, με καλεσμένους όπως τη Ντόρα Μπακογιάννη, τον Πέτρο Μάρκαρη κ.α.

Τον περασμένο Μάιο ήρθε στην Αθήνα ένα κλιμάκιο έμπειρων στελεχών κι εγκαταστάθηκαν στην οδό Μουρούζη 8, όπου βρίσκεται η έδρα του Konrad – Adenauer Stiftung. Από τότε έχουν «σηκώσει τα μανίκια» κι έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά. Στο μεταξύ έχουν αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις με το «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής» της Ν.Δ (βλ. εδώ συνέδριο με τη συνεργασία των δύο ιδρυμάτων ) καθώς και με το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η πρόσκληση συμμετοχής Eλλήνων δημοσιογράφων (μέχρι 33 ετών) στο σεμινάριο/εργαστήριο (workshop) έγινε τον περασμένο Αύγουστο και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» και στην ιστοσελίδα του KAS . Εκεί ανέφεραν ότι το εν λόγω workshop θα εστιάσει στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις στην εποχή της κρίσης και θα φέρει σε επικοινωνία οκτώ νέους δημοσιογράφους από την Ελλάδα με οκτώ ομολόγους τους από τη Γερμανία για να εργαστούν μαζί σε διάφορα θέματα, πέραν των θεωρητικών σεμιναρίων. Στην τελευταία παράγραφο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι «Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κάνουν σχετική αίτηση περιγράφοντας τα κίνητρά τους, για ποιο λόγο ενδιαφέρονται για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, και ποια θα είναι η συγκεκριμένη συνεισφορά τους».

Οι συμμετέχοντες μένουν στο Divani Caravel, όπου διεξάγεται και μέρος των ολοήμερων σεμιναρίων/εργαστηρίων και το KAS καλύπτει όλα τα έξοδα διαμονής, σίτισης καθώς και τα μεταφορικά τους έξοδα.

Την περασμένη Παρασκευή η εκπαίδευση των Ελλήνων δημοσιογράφων από τους Γερμανούς ξεκίνησε με την παρουσίαση των συμμετεχόντων και των εκπαιδευτών και το καλωσόρισμα του Γερμανού πρέσβη. Συνεχίστηκε το Σάββατο με τη δημιουργία ομάδων εργασίας που εργάζονται πάνω σε διάφορα ρεπορτάζ. Την ίδια μέρα μίλησαν στους εκπαιδευόμενους ο Γ.Τζογόπουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ για το«ελληνικό δράμα στα διεθνή ΜΜΕ» και ο Τάσος Τέλογλου για το «ρόλο των ΜΜΕ στις ελληνογερμανικές σχέσεις».

Την περασμένη Δευτέρα το βασικό θεωρητικό σεμινάριο για τους εκπαιδευόμενους έλληνες δημοσιογράφους έγινε από τον Γερμανό Jens Bastian της Task Force για την «οικονομική προσαρμογή της Ελλάδας και τις δομικές μεταρρυθμίσεις». Τα σεμινάρια θα λήξουν το Σάββατο με μια «πανηγυρική» εκδήλωση.

Σύμφωνα με τον Ιάκωβο Δημητρίου, υπεύθυνο του workshop, για τα σεμινάρια αυτά επελέγησαν οχτώ έλληνες δημοσιογράφοι ανάμεσα σε περίπου 30 που έκαναν αίτηση. Το βασικό κριτήριο, όπως είπε στο The Press Project ήταν η απάντηση που έδωσαν σχετικά με το κίνητρό τους και το ενδιαφέρον τους για τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Σε ερώτηση για το εάν τα σεμινάρια αυτά ανοίγουν κάποιους δρόμους επαγγελματικής αποκατάστασης για τους συμμετέχοντες, ο κ.Δημητρίου απάντησε ότι «άμεσα όχι, αλλά δημιουργείται μία ομάδα συνεργατών του ιδρύματος».


Λίγα λόγια για το Konrad – Adenauer Stiftung (KAS)

To KAS  είναι το επίσημο πολιτικό ίδρυμα του κόμματος των χριστιανοδημοκρατών τουCDU. Οι ίδιοι αναφέρουν στην ιστοσελίδα του γραφείου των Αθηνών: «Συνεργαζόμαστε ως εταίροι με κρατικά θεσμικά όργανα, κόμματα, οργανώσεις της δημοκρατικής κοινωνίας, καθώς και με την επιλεγμένη ελίτ…. επιθυμούμε να εμβαθύνουμε ιδιαίτερα στην αναπτυξιακή πολιτική, όπως και στο μέλλον στην πολιτική συνεργασία τοπικά, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μαζί με τους συνεταίρους μας συμβάλλουμε στην τήρηση της διεθνής τάξης, που σε κάθε χώρα καθιστά δυνατή την ανάπτυξη σε έναν χώρο ελευθερίας και ατομικής ευθύνης».

Στην Ελλάδα το KAS ξεκίνησε την επαναλειτουργία του στα μέσα Μαΐου του 2012 ανοίγοντας νέα γραφεία στην οδό Μουρούζη 8. Ιδού πως παρουσιάζουν οι ίδιοι, με δικά τους λόγια την αποστολή τους. 

«Το KAS Αθηνών, σε μια εποχή που είναι εξαιρετικά δύσκολη, τόσο οικονομικά, όσο και εσωπολιτικά για την χώρα, επιθυμεί κυρίως την προώθηση του πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας…. Επί πλέον, το δίκτυο εργασίας των γραφείων του KAS ανά την Ευρώπη, καθώς και ιδιαίτερα το γραφείο Ευρώπης των Βρυξελλών του KAS μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην στήριξη της μεταρρύθμισης των υποδομών της χώρας με σταθερό προσανατολισμό. Δύσκολα οικονομικά και κοινωνικοπολιτικά ερωτήματα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επί τόπου εργασία των προγραμμάτων, όπως και οι ευρωπαϊκές και εξωτερικής πολιτικής προκλήσεις και θα τύχουν επεξεργασίας και αντιμετώπισης στο πλαίσιο των ειδικών συνεδρίων, των workshops, των προγραμμάτων ερευνών και διαλόγου, αλλά και των δημοσιεύσεων. Περαιτέρω το KAS επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στον εκπαιδευτικό τομέα, με την χορήγηση υποτροφιών σε Έλληνες φοιτητές».

Πριν από λίγο καιρό η διευθύντρια του KAS, Σουζάνα Φογκτ, είχε μιλήσει στη Deutsche Welle, λέγοντας: "Θέλουμε σε συνεργασία με Έλληνες εταίρους να συζητήσουμε τόσο για θέματα της οικονομίας και του θεσμικού πλαισίου οικονομικής δραστηριότητας, όσο και για ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης στις δύο χώρες, και όχι μόνο».  

Σχέσεις με το KAS έχουν και αρκετοί πολιτικοί, με πρώτη και καλύτερη τη Ντόρα Μπακογιάννη, που διατηρεί στενή επαφή και με τη γερμανική πρεσβεία, όπως και όλα τα μέλη της οικογένειάς της (εδώ σε ομιλία του ιδρύματος στο Βερολίνο ) ενώ σχέσεις με το ίδρυμα διατηρούν και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών όπως ο Πέτρος Μάρκαρης που ήταν τιμώμενο πρόσωπο σε εκδήλωση του KAS το Μάρτιο του 2009 στο Βερολίνο με θέμα το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Πηγή: Τhe Press Project

Δεν υπάρχουν σχόλια: