Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΣΤΙΣ ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Aν το γάλα στο χάρτινο μπουκάλι δεν πουληθεί στην καθορισμένη χρονική διάρκεια επιστρέφει στη βιομηχανία για να ανα-παστεριωθεί και να ξαναγυρίσει στο σουπερμάρκετ; Απίστευτο; Ο νόμος επιτρέπει τις μεγάλες βιομηχανίες να επαναλάβουν τη διαδικασία έως 5 φορές, κάτι που αφήνει το γάλα χωρίς γεύση και τελικά χωρίς ποιότητα και διατροφική αξία.
>
>
> Όταν το γάλα φτάνει στο σουπερμάρκετ για την πώληση, φέρνει έναν αριθμό στο κάτω μέρος της συσκευασίας του. Αυτό το νούμερο είναι από το 1 έως το 5. Αρκεί να αγοράζετε γάλα που φέρει έως τον αριθμό 3, δηλαδή γάλα που έχει ανα-παστεριωθεί 2 φορές. Σας συμβουλεύουμε να μην αγοράζετε γάλα με αριθμό 4 ή 5 γιατί η ποιότητά του έχει καταστραφεί. Αν αγοράζετε κασόνι με μπουκάλια γάλα, ο ίδιος αριθμός αναγράφεται στο κάτω μέρος του, 1 έως 5. Αν έχει τον αριθμό 1 σημαίνει ότι βγαίνει από το εργοστάσιο για πρώτη φορά, αλλά αν έχει τον αριθμό 4 σημαίνει ότι έχει ήδη γυρίσει πίσω στη βιομηχανία 3 φορές.
>
> Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε γάλα, κοιτάχτε στον πάτο του μπουκαλιού. Μην αγοράσετε γάλατα με αριθμό 4 ή 5, ούτε ακόμα και με 3, αν είστε λεπτομερείς στις αγορές σας.


ΕΚΑΝΑ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΟΜΩΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΠΛΟΓΚ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΙΤΑΛΙΚΟ http://attivissimo.blogspot.com/2007/06/antibufala-attenti-al-latte-riciclato.html ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ :

Μετά τη λέξη-κλειδί αυτής της γραμμής την άφιξή σας, για παράδειγμα στο site της Χιλής Tetrapak, η οποία έχει μια συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα σχετικά με την "ανακύκλωση" του γάλακτος που περιγράφεται από αυτήν την έκκληση. Μια παρόμοια απάντηση, σημαντικά με τίτλο "Προσοχή Spam", είναι η ιστοσελίδα της ιταλικής Tetrapak:
Η Tetra Pak, κατά τη διάρκεια της κατασκευής δοχείων εκτυπώνονται σε ρολά χαρτιού-μητέρες περίπου 1,5 μ. ευρύ οι οποίες στη συνέχεια να μειώσει, ανάλογα με το μέγεθος, σε 5 ή 6 κύλινδροι έτοιμα για τη συσκευασία.

Για να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα του υλικού συσκευασίας, τα δοχεία που αποτελούν αυτά τα πηνία είναι καλυμμένα με τακτά διαστήματα και σε ένα διαδοχικό τρόπο, με αριθμούς από 1 έως 5 ή 6, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο των προϊόντων (γάλα, χυμός, κρασί, κλπ.. ).

Για το λόγο αυτό, το κάτω μέρος της συσκευασίας δεν μπορεί να είναι παρόντες οι αριθμοί αυτών που δεν έχουν καμία σχέση με τα τρόφιμα που συσκευάζονται.

9 σχόλια:

Little Hope Flags είπε...

Αυτό δεν το ήξερα! Αύριο το πρωί θα φροντίσω να το κοιτάξω...χμ...

Demelene είπε...

Εγω ηξερα οτι το γάλα ξαναπαστεριώνεται αλλα χρησιμοποιείται για το σοκολατουχο γάλα.΄
Δηλαδή το σοκολατουχο γάλα ειναι 3 και 4ης φορά χαλασμένο-ξαναπαστεριωμένο γάλα.

Το φρέσκο δεν ήξερα οτι το κάνουν για το γάλα και να το δίνουν σαν φρέσκο γάλα. Το μπουκάλι ομως ειναι πολύ λογικο όπως πχ γινεται με τα γυάλινα.

Δεν κατάλαβα ομως αν το νουμερο αυτο ειναι ο αριθμός "επαναχρησιμοποιήσεις" του γάλατος ή του κουτιου.

Marlou Xintarianou είπε...

oyte εγω το ηξερα μου το εστειλε ενας φιλος μου και πηγα στο ψυγειο πραγματικα υπαρχει (το 2 σε εμενα) αλλα ειναι σαν σφραγιδα οχι με μελανι... ναι ποσες φορες ειναι επαναχρησιμοποιημενο δηλωνει αυτος ο αριθμος

Demelene είπε...

Εγω κοιταζα σημερα στου ΑΓΝΟΥ και δεν το είδα. Πήγα να δω και τις ΔΕΛΤΑ και δεν το είδα.

Δεν κατάλαβα ακριβώς που ειναι και πως ειναι.

Marlou Xintarianou είπε...

ΚΟΙΤΑ ΕΓΩ ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΒΡΗΚΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΣΑΝ ΧΑΡΑΓΜΕΝΟ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΕΙΠΑ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΩ ΛΙΓΑΚΙ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ http://arkoudos.com/blog/?p=1147#comments ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ...

Marlou Xintarianou είπε...

ΑΛΛΑ ... ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΠΛΟΓΚ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ..http://attivissimo.blogspot.com/2007/06/antibufala-attenti-al-latte-riciclato.html ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΩ ΑΜΕΣΩΣ...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

AYTO ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ ΚΑΘΟΛΟΥ.ΘΑ ΤΟ ΚΟΙΤΑΩ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ.ΠΟΛΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

Unknown είπε...

Πολύ χρήσιμη η πληροφορία αυτή. Δεν το ήξερα και ας καταναλώνω 1 λίτρο γάλα κάθε ημέρα. Σε ευχαριστώ.

Unknown είπε...

Τελικά από που προκύπτει αυτή η πληροφορία. Οι βιομηχανίες γάλακτος αρνούνται πως συμβαίνει κάτι τέτοιο.