Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

22 Απριλίου: Η Ημέρα της Γης






Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης ξεκίνησε από τα κινήματα της δεκαετίας του 70, όταν για πρώτη φορά οι άνθρωποι συνειδητοποιούσαν ότι οι πόροι του Πλανήτη δεν ήταν ανεξάντλητοι καθώς και ότι η εκμετάλλευσή τους και η επιβάρυνση που έφερνε αυτή η εκμετάλλευση, επιβάρυνε την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Γης. Με «αποσκευές» αυτές τις διαπιστώσεις γεννήθηκε το Οικολογικό Κίνημα. Σήμερα η Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε 22 Απριλίου, με εκδηλώσεις και κινήσεις ευαισθητοποίησης από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.


15 photos15 photos15 photos15 photos
Πρωτοπόρος στο κίνημα υπήρξε ο αμερικανός Γερουσιαστής Gaylord Nelson ο οποίος πρότεινε την οργάνωση εθνικής διαμαρτυρίας σε όλες τις ΗΠΑ, ώστε οι πολιτικοί να παρακινηθούν και να θέσουν το ζήτημα της Οικολογίας και του Περιβάλλοντος στην επίσημη πολιτική ατζέντα.
Η πρώτη Ημέρα της Γης στις ΗΠΑ, θεωρείται «κομβικό σημείο» για την μετέπειτα εξέλιξη του περιβαλλοντικού κινήματος. Στις 22 Απριλίου του 1970 περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί συμμετείχαν σε εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Ενεργό και σημαντικό ρόλο στην πρώτη Ημέρα της Γης είχαν τα πανεπιστήμια, τα οποία μέχρι σήμερα, κρατούν πρωταγωνιστικό ρόλο σε ενέργειες και διοργάνωση εκδηλώσεων για την Οικολογία.

Το οικολογικό κίνημα, ήταν εξ’ αρχής πολύχρωμο και πολυσυλλεκτικό, καθώς αποτελείτο από ακτιβιστές, οργανώσεις, φορείς κ.α. παράγοντες με ενδιαφέροντα και στόχους που περιελάμβαναν από εργοστάσια που μόλυναν το περιβάλλον, μέχρι την πυρηνική ενέργεια, τα ζιζανιοκτόνα, την εξαφάνιση ζωικών ειδών και πολλά άλλα θέματα.

Η πρώτη αυτή κινητοποίηση είχε απτά αποτελέσματα καθώς κέρδισε την υποστήριξη Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατών πολιτικών και πολλών άλλων φορέων. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ και η έγκριση νομοθεσίας για «Καθαρό Αέρα, Καθαρό Νερό και Απειλούμενα Είδη».

Το 1990 η Ημέρα της Γης, γίνεται διεθνής. Τη χρονιά αυτή κινητοποιούνται 200 εκατομμύρια ανθρώπων σε 141 χώρες, πράγμα που αποτέλεσε τεράστια επιτυχία προς την συνειδητοποίηση από πολίτες και πολιτικούς του «βάρους» αυτών των προβλημάτων. Βασικό σύνθημα της Ημέρας της Γης του 1990 ήταν η Ανακύκλωση ενώ η κινητοποίηση αυτή, έστρωσε το δρόμο για την Διάσκεψη για τη Γη των Ηνωμένων Εθνών στο Ρίο ντε Τζανέϊρο το 1992.

Το 2000 η Ημέρα της Γης πέρασε στην ψηφιακή εποχή, προωθώντας την δικτύωση και τον συντονισμό ακτιβιστών και οικολογικών ομάδων από όλο τον κόσμο. Στην κινητοποίηση αυτή συμμετείχαν 5.000 οικολογικές οργανώσεις κινητοποιώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε 184 χώρες του κόσμου.

Η "πράσινη" ενέργεια "πρωταγωνιστεί" το 2009

Το 2009 «αιχμή του δόρατος» των διεκδικήσεων είναι η κλιματική αλλαγή και η πράσινη ενέργεια Η καμπάνια στην οποία όλοι οι πολίτες της Γης καλούνται να συμμετέχουν ονομάζεται Green Generation Campaign ή αλλιώς «Καμπάνια της Πράσινης Γενιάς». Πρόκειται για μία καμπάνια που θα εκτυλιχθεί σε βάθος δύο χρόνων και οι στόχοι της είναι: ένα μέλλον με όσο λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα είναι δυνατόν, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαμόρφωση υπεύθυνης καταναλωτικής συνείδησης, εγκαθίδρυση ενός πράσινου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, που θα μειώσει τη φτώχεια και θα αλλάξει την αγορά εργασίας.

Όλες οι εκδηλώσεις, τα ζητήματα, το υλικό των media, βίντεο, quiz και ό,τι άλλο σχετικό με την Ημέρα της Γης μπορούμε να επισκεφθούμε το επίσημο site www.earthday.net



3 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΜΑΚΑΡΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.ΕΠΑΙΞΑ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ ΠΟΥ ΜΕ ΕΙΧΕΣ ΚΑΛΕΣΕΙ.

ζαφορα είπε...

S.O.S ΕΔΩ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ

Άραγε πόση το έχουν καταλάβει,
πόσοι προσπαθούν και πόσοι είναι
αδιάφοροι;
Τώρα ερωτώ
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
(δηλ. η συνέχεια)
σε τι φταίνε και γιατί τα γεννάμε;

Χρόνια σου Πολλά

Marlou Xintarianou είπε...

XRONIA POLLA !!! ΣΚΡΟΥΤΖΑΚΟ ΤΟ ΕΙΔΑ :-)))
ΖΑΦΟΡΑ ΟΛΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΛΛΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!!!