Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

5+1 Τρόποι για να Ξεκινάει Εύκολα η Μέρα (ΚΑΙ των Παιδιών)!



Το να ξυπνήσεις το πρωί και να πρέπει να φροντίσεις να ντυθεί και να φάει ένα παιδί που μπορεί να αρνείται να συνεργαστεί, είναι ικανό να σε γονατίσει, κι ακόμη δεν άρχισες τη μέρα σου… Γιατί δεν έχεις να κάνεις μόνο αυτό, πρέπει κι εσύ να ντυθείς, να φας κάτι (γιατί καφές ξεροσφύρι πόσο να σε "κρατήσει";) και να προλάβεις να φύγεις για να το πας στο σχολείο/παιδικό σταθμό, και να φτάσεις στη δουλειά εγκαίρως! Κι αν υπάρχει και μικρότερο παιδί που θέλει ακριβώς τα ίδια… άστα!

Τα παιδιά στην ηλικία των τεσσάρων - πέντε - έξι, θέλουν να τα κάνουν όλα μόνα τους. Αν ξυπνούν δύσκολα, θέλουν το χρόνο τους. Θέλουν να πάνε για πιπί τους όταν θέλουν εκείνα, κι όχι όταν θέλεις εσύ. Και θέλουν να ψάξουν μόνα τους ΟΛΟ το κουτί με τα αυτοκινητάκια για να βρουν εκείνο το κίτρινο-βρε-μαμά-με-την-πράσινη-ρίγα-στο-πλάι-που-στρίβει-μόνο-του, και δεν τα νοιάζει που εσύ μαμά θα βρεις κίνηση ή θα χάσεις το λεωφορείο… Γιατί είναι παιδιά, και είναι φυσιολογικό...

 



Για να μην σπάνε τα νεύρα κανενός λοιπόν πρωινιάτικα:
Το παίρνεις απόφαση ότι είναι κάτι που θα κάνεις εσύ ώσπου να μεγαλώσουν λίγο ακόμη, χωρίς πολλές κουβέντες. Τα σηκώνεις αγκαλιά απ’ το κρεβάτι, τα ντύνεις κι ας κοιμούνται ακόμη όρθια, τα βοηθάς στην τουαλέτα, με τα παπούτσια, με το φαγητό κλπ. Αν είναι η πρώτη φορά που αποκτούν πρωινές διαδικασίες, θα πάρει καμιά βδομάδα σίγουρα για να συνηθίσουν.

Δημιουργήστε μια ρουτίνα μαζί. Δηλαδή, φρόντισε μαμά να είναι όλα τα παιδιά στο κρεβατάκι τους νωρίς (γιατί λίγο παιχνίδι πριν τον ύπνο θα το κάνουν…). Κυρίως γιατί ο ύπνος θρέφει τα μωρά, αλλά και γιατί αν το πρωί πρέπει να φωνάζεις για να σηκωθούν σημαίνει ότι είναι κουρασμένα. Ένα μπανάκι πριν τον ύπνο κάνει θαύματα.Προσπάθησε κι εσύ μαμά να ξαπλώσεις νωρίς. Αν είναι εντελώς αδύνατο, προσπάθησε να ρίξεις τους ρυθμούς σου όσο βραδιάζει. Εκτός αν είσαι αποκλειστικά βραδινός τύπος και περιμένεις (όπως οι περισσότερες από μας) να κοιμηθούν τα μικρά για να κάνεις και καμιά δουλειά!

Ξύπνα πιο νωρίς το πρωί. Ο παραπάνω χρόνος μπορεί να μην φτάσει για να είστε πιο νωρίς εκεί που πρέπει ο καθένας, αλλά θα είσαι πιο ήρεμη γιατί θα έχεις προλάβει να ξυπνήσεις. Θα έχεις πιει έναν καφέ σαν άνθρωπος, που λέει ο λόγος… Μην ξεχάσεις να δώσεις από μια μεγάλη αγκαλιά, ένα χαμόγελο, ένα φιλί σε κάθε σου παιδί, ακόμη κι αν έχεις απίστευτο τρέξιμο! Αυτή η αγκαλιά μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά για την υπόλοιπη μέρα.

Δώσε επιλογές. Απλώς κάνε το το προηγούμενο βράδυ. Άσε το παιδί να διαλέξει τι ρούχα, κάλτσες, κοκαλάκια στα μαλλιά κλπ, κλπ, θα φορέσει. Άστο να επιλέξει αν θα πάει για πιπί πριν/μετά το πρωινό, ή στο σχολείο, αν αντέχει να κρατηθεί ως τότε. Αν δεν θέλει να βουρτσίσει δόντια, δεν θα έρθει η συντέλεια του κόσμου. Ας το κάνει μόνο το βράδυ.

Έχε τα πράγματα έτοιμα για αναχώρηση: κολατσιό έτοιμο και στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ, παλτό και τσάντα κοντά στην πόρτα. Δεν θα ψάχνει κανείς τελευταία στιγμή για τα παπούτσια, οπότε δεν θα καθυστερήσετε.

Αν τα δοκιμάσεις όλα τα παραπάνω και δεν δουλεύει τίποτα, δοκίμασε κι αυτό (συμβουλή παιδοψυχολόγου στον πρώτο μας παιδικό, που αποδείχθηκε σωστή): εξήγησε ότι το πρωί κάνουμε όλοι κάποια πράγματα, πχ η μαμά πηγαίνει στη δουλειά και το παιδί στο σχολείο. Αν το παιδάκι αρνείται πεισματικά, μην έρθεις σε αντιπαράθεση. Πάρτο αγκαλιά, δείξτου ότι το καταλαβαίνεις και συμπάσχεις μαζί του. Απλώς φόρεσέ του το παλτό και τα παπούτσια του, ας είναι με τις πυτζάμες, πάρε τα ρούχα του σε μια τσάντα και ετοιμαστείτε να φύγετε. Πριν βγείτε από την πόρτα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα θέλει να ντυθεί κανονικά. Ακόμη όμως κι αν δεν θέλει, η δασκάλα του λογικά δεν θα έχει αντίρρηση να βοηθήσει.

Και κάτι τελευταίο… Συνήθως χρειάζεται μόνο σχέδιο και προετοιμασία για να είναι τα πρωινά εύκολα. Απλώς πρέπει να βρει ο καθένας τι του ταιριάζει και πώς να το προσαρμόσει στα δικά του παιδιά. Τα παιδιά μεγαλώνουν τόσο γρήγορα, αλλάζουν, προσαρμόζονται. Με μια παραπάνω αγκαλιά λύνονται πολλά προβλήματα…



Η Μαρία Γεωργία Τσιρώνη είναι guest editor στο paidi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: