Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Η Απόκρυφη δύναμη της Μουσικής.

από Music Is The Secret

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα όλοι οι μύστες, διδάσκαλοι και πνευματικοί άνθρωποι στην προσπάθεια τους να διευρύνουν την συνείδησή τους χρησιμοποίησαν την μουσική και συγκεκριμένα τις δονήσεις του ήχου για να πετύχουν το έργο τους.
Στις αρχαίες παραδόσεις η δημιουργία του Κόσμου θεωρείται αποτέλεσμα της εκφοράς του Λόγου, δηλαδή του ήχου που είναι μια από τις πρώτες δυνάμεις του σύμπαντος.
Από τους Αιγύπτιους και τους Έλληνες μέχρι τους Κινέζους και του Ινδούς, ο ήχος και γενικά η μουσική αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πνευματικής εξέλιξης του ατόμου η οποία επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης των δονήσεων του ήχου. από την ψυχαγωγία μέχρι και την θεραπευτική χρήση του ήχου, όλοι οι αρχαίου πολιτισμοί γνώριζαν τις ευεργετικές του ιδιότητες,


Στις μέρες μας έχει αναπτυχθεί ολόκληρος επιστημονικός κλάδος οπού με τις εφαρμογές των δονήσεων και των ηχητικών συχνοτήτων μπορεί να βοηθήσει στην καλυτέρευση της καθημερινότητάς μας προσφέροντας θεραπευτικές πρακτικές όπως η διαδεδομένη μουσικοθεραπεία αλλά και σε γενικότερα εναλλακτικές πρακτικές ιατρικής.


Σε ακόμη πιο εσωτερικό επίπεδο, αναφορές στην χρήση του ήχου και των δονήσεων βρίσκουμε σε αρχαίες μαγικές παραδόσεις όπως για παράδειγμα των αρχαίων Αιγυπτίων ιερέων που χρησιμοποιούσαν επικλήσεις με λέξεις δύναμης και εκφορά ιερών ονομάτων με ιδιαίτερη δυναμική δόνησης.
Σύμφωνα με την θεόσοφο H.P. Blavatsky, οι αρχαίοι ιερείς επικαλούνταν τους Θεούς τους στην δική τους γλώσσα.η οποία αποτελείται από ήχους και όχι λέξεις, αριθμούς και σύμβολα.
Επίσης ο νεοπλατωνικός φιλόσοφος Ιάμβλιχος έλεγε ότι ο ήχος είναι ο σημαντικός παράγοντας που αποτελεί το κλειδί που ανοίγει τις πύλες μεταξύ των θνητών και των Αθανάτων.
Ακόμη και ο Πυθαγόρας γνώρισε την σημασία του ήχου και είναι γνωστή η ιδιαίτερη μελέτη του στην δύναμη των δονήσεων καθώς και η διδασκαλία του πάνω στην Ιερή για τους αρχαίους Έλληνες Τέχνη της Μουσικής.


Μάντραμ, Τσάκρας και λέξεις Δύναμης.
Στην ανατολική εσωτερική παράδοση, λαοί όπως οι Ινδοί και οι Κινέζοι δίνουν επίσης σημασία στην χρήση του ήχου για την πνευματική τους καλλιέργεια μέσω των μάντραμ που είναι επαναλαμβανόμενες λέξεις δύναμης οι οποίες δρουν στην ψυχική κατάσταση του μύστη ή του διαλογιζόμενου.
Σύμφωνα με τους ιερείς του Ινδουισμού αλλά και των Βουδιστικών συστημάτων όπως το Ζεν και ο Ταοισμός, με την χρήση των μάντραμ, όταν ο εγκέφαλος συντονιστεί στην σωστή συχνότητα και τονικότητα, τότε οι σκέψεις εξαφανίζονται και επιτυγχάνεται μια μυστικιστική εμπειρία.
Επίσης η σωστή χρήση των μάντραμ βοηθάει στην ενεργοποίηση των 7 τσάκρας, δηλαδή των ενεργειακών κέντρων του ανθρώπινου σώματος. Κάθε ένα από αυτά αντιστοιχεί στις 7 νότες της μουσικής κλίμακας αλλά και σε κάποιο χρώμα.


Η επιρροή του ήχου στον εγκέφαλο και την συνείδηση.
Είναι πλέον γνωστό στους επιστήμονες ότι ο ήχος και οι συχνότητες μπορούν να μεταβάλουν την συνειδησιακή μας κατάσταση. Αυτό μπορεί να σημαίνει έλεγχο του νου, κάτι που αποτελεί και μεγάλο θέμα για τις θεωρίες συνωμοσίας αλλά μπορεί να θεωρηθεί και μια χρήσιμη γνώση για αυτούς που αναζητούν το μυστήριο και την εμπειρική επαφή με τους αόρατους κόσμους.
Το σίγουρο είναι ότι η μουσική και ο ήχος μπορεί να μεταβάλει την συχνότητα εκπομπής των εγκεφαλικών κυμάτων.
Αυτά χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με την συχνότητα δόνησής τους,
Η πρώτη κατηγορία είναι αυτή των κυμάτων Β (13Hz - 22Hz) που παράγονται όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης και προσήλωσης στα γεγονότα γύρω του.
Η κατηγορία κυμάτων Α (7Hz - 13Hz) συναντάται σε καταστάσεις χαλάρωσης ή διαλογισμού, ενώ σε περιπτώσεις βαθύ διαλογισμού ή ελαφρύ ύπνου τα Θ (4Hz - 7Hz)
Στις χαμηλότερες συχνότητες δονούνται τα κύματα Δ (0.5Hz - 3.6Hz) που συναντούνται στις καταστάσεις ύπνου χωρίς όνειρα ή της αστρικής προβολής.
Αν και οι συχνότητες αυτές βρίσκονται κάτω από το όριο της ανθρώπινης ακουστότητας, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν υπόηχοι σε μουσικά κομμάτια επιτυγχάνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ψυχική και συνειδησιακή κατάσταση του ακροατή, αν και υπάρχουν διαφωνίες για το αν μπορούν να παραχθούν από συμβατικά ηχεία.


Πάντως αν αναζητάτε μουσικά είδη με αυτή την ιδιαίτερη ικανότητα, προτείνεται η μουσική ambient (δηλαδή χωρίς ρυθμό) ή γενικότερα ακούσματα σε πολύ αργό tempo (Largo ή Larghissimo, δηλαδή από 20 bpm ως 60 bpm/ χτύπους το λεπτό). Ακόμη και μουσική που έχει μεν ρυθμό αλλά δεν παρουσιάζει απότομες αλλαγές σε αυτόν.


Και επειδή αναφέρθηκα σε μουσικά είδη που έχουν την ιδιότητα της επιρροής στην συνειδησιακή μας κατάσταση, προτείνω να μελετήσετε τα μουσικά είδη της ambient που προανέφερα, την ηλεκτρονική psybient, τις μυστικιστικές μελωδίες των Ινδών και την εσωτερική μουσική διδασκαλία των Σούφι της μέσης Ανατολής.
Η μουσική είναι ένας τεράστιος (πνευματικός) δρόμος που μπορεί να σας χαρίσει αρκετές εμπειρίες..
Συνήθως, μυστήριες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: