Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

24 μετάλλια για τα ελληνικά κρασιά στην Κίνα!


κατέκτησαν οι Κίκονες Θράκης σε Διεθνή Διαγωνισμό Κρασιού στην Κίνα και είναι το ελληνικό οινοποιείο με τις περισσότερες βραβεύσεις στο διαγωνισμό, μετά το Σεμέλη

Η ήδη διάσημη Semeli κέρδισε 8 μετάλλια & 2 διακρίσεις. Τα υπόλοιπα μετάλλια: Avantis (3 μετάλλια),EmmanMichalakis (3), Strataridakis (2), Α&G Papaioannou (2), Mylonas (1). 

Όπως αναφέρει η οινολόγος και ιδιοκτήτρια του οινοποιείου Μελίνα Τάσσου η διάκριση είναι GoodNewsεπειδή:
«Πολλοί εκ των κριτών είναι οι ίδιοι εισαγωγείς κρασιών, οπότε αναμένονται και νέες εμπορικές συμφωνίες, πολύ σύντομα».

Στο διαγωνισμό China Wine Awards διακρίθηκαν ακόμα 6 ελληνικά οινοποιεία: Αβαντίς, Σεμέλη, Αφοί Στραταριδάκη, Μυλωνάς, Μιχελάκης και Κτήμα Παπαϊωάννου.

Τα μετάλλια για τους Κίκονες:
Κίκονες Λευκός 2009 (Chardonnay 100%)-Ασημένιο
Μάρων Κίκονες Λευκός 2010 (Μαλαγουζιά 100%) – Χρυσό
Ιππέας Κίκονες 2008 (Cab. Sauvignon / Merlot) – Ασημένιο
Syrah Κίκονες 2007 (Syrah 100%)- Χάλκινο
Κίκονες Ερυθρός 2008 (Sangiovese 100%) – Χρυσό.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι εκτός από την ποιότητα, εξετάστηκε και η καταλληλότητα των κρασιών με γνώμονα τις γευστικές απαιτήσεις της Κινεζικής κουζίνας. Όπως επισημαίνει η κ. Τάσσου «Αυτό σημαίνει πως για άλλη μια φορά αναγνωρίζεται η υψηλή ποιότητα των κρασιών του κτήματος «Κίκονες», ενώ οι σημαντικές αυτές διακρίσεις αναδεικνύουν τα αμπελοτόπια της Μαρώνειας, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά ότι μπορούν να δώσουν κορυφαία κρασιά διεθνούς εμβέλειας».

- Ποιες οι προοπτικές και ποια τα προβλήματα;
«Λέγαμε για τις δυνατότητες του ελληνικού κρασιού και μας χαρακτήριζαν γραφικούς! Τώρα με την κρίση αποδεικνύεται ότι είχαμε δίκαιο. Γι αυτό και θέλουμε να μας στηρίξει το κράτος, με ένα μικρό δείγμα, προκειμένου να μπορέσουμε να προβάλλουμε τα ποιοτικά μας προϊόντα στις διεθνείς αγορές. Έχουμε τεράστιο κενό σε αυτό τον τομέα και όλες αυτές τις προσπάθειες προβολής τις κάνουμε μόνοι μας».

Υπενθυμίζεται ότι η επιτυχημένη πορεία του θρακικού οινοποιείου έρχεται να προστεθεί, στη στρατηγική κίνηση της οινοποιίας - αποσταγματοποιίας «Αφοί Μπέλλα» από το Σουφλί που κατάφερε να κλείσει συμφωνία με εισαγωγική εταιρεία της Κίνας.
http://goodnews.gr/Articles/Akoma-mia-elliniki-eteria-pou-paragi-eksagi_1380.html

Η ιστορία του οινοποιείου 
Το κτήμα Κίκονες που δημιουργήθηκε το 2004, αυτή τη στιγμή εξάγει σε 5 χώρες του εξωτερικού και στόχος είναι αυτές οι χώρες να γίνουν 10. Μεταξύ των αγορών που κατευθύνεται το ελληνικό κρασί οι ΗΠΑ, το  Βέλγιο, η Γερμανία, η Κύπρος, η Πολωνία και σύντομα η Μάλτα. Το όνομά τους αναδύεται από τους Ομηρικούς στίχους ως θρακικό φύλο που παρήγαγε ξακουστό κρασί.

Η Μελίνα Τάσσου, γεωπόνος και οινολόγος του Bordeaux, με πλούσια οινοποιητική εμπειρία από την Γαλλία και την Αυστραλία εφαρμόζει τις γνώσεις της στο αμπέλι και στην οινοποίηση. Στη Μαρώνεια του Ν. Ροδόπης βρίσκεται ο ιδιόκτητος αμπελώνας συνολικής έκτασης 77 στρ. φυτεμένος με ελληνικές και γαλλικές ποικιλίες, τον οποίο επιβλέπουν οι γεωπόνοι Απόστολος και Βασίλης Τάσσου.


«Η φιλοσοφία των «Κικόνων» είναι βασισμένη στην τεχνογνωσία του Μπορντώ γύρω από την υγιεινή και την τεχνολογία, στην οινοποιητική μέθοδο της Βουργουνδίας και στις αμπελουργικές τεχνικές της Αυστραλίας. Τα σταφύλια διαλέγονται προσεκτικά στο χέρι από 6 γυναίκες σε κυλιόμενο τάπητα πριν ξεκινήσει η διαδικασία της οινοποίησης, ώστε να απομακρυνθεί οτιδήποτε ξένο προς ένα υγιές τσαμπί σταφύλι», όπως αναφέρεται στο site της εταιρείας.


To site του οινοποιείου
http://www.kikones.gr/default.html

Δείτε τη λίστα με τα βραβευμένα κρασιά:
http://www.chinawineawards.com/china-best-value-wine-spirits-awards-2012/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: