Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

ΒΟDIES Ένα ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα


ΣΗΜΕΡΑ ΕΛΑΒΑ ΕΝΑ E-MAIL ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ , ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΜ.ΕΤΣΙ ΣΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ...

Η Premier Exhibitions, Inc. ανακοινώνει σήμερα πως η περίφημη έκθεση με τίτλο «BODIES… Η Έκθεση» έρχεται στην Ελλάδα, το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100 Γκάζι).

Τα εκθέματα της έκθεσης είναι αληθινά ανθρώπινα σώματα που παρουσιάζονται στην ολότητα τους ή ανά μέρη, τα οποία έχουν διεξοδικά διαχωριστεί και διατηρηθεί μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα στους επισκέπτες να παρατηρήσουν την πολυπλοκότητα των οργάνων και των συστημάτων του ανθρώπινου σώματος, όπως ποτέ μέχρι σήμερα.

“Η εκπαιδευτική σημασία αυτής της έκθεσης είναι ανεκτίμητη,” λέει ο Δρ. Roy Glover, Επίτιμος Καθηγητής Ανατομίας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και Ιατρικός Διευθύνων Σύμβουλος της έκθεσης. “Για αιώνες , μόνο η ιατρική κοινότητα μάθαινε για τις εσωτερικές διεργασίες του ανθρώπινου σώματος από τη μελέτη των αληθινών ανθρώπινων σωμάτων και, τώρα, με την έκθεση “Bodies” δίνεται και στο ευρύ κοινό η ευκαιρία να αποκτήσει μια βαθύτερη γνώση πάνω στην ανατομία και στις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος.”

Η Έκθεση ξεναγεί τους επισκέπτες σε διαφορετικές αίθουσες προσφέροντας τους τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από κοντά το σκελετικό, μυϊκό, αναπαραγωγικό, αναπνευστικό, κυκλοφορικό καθώς και άλλα συστήματα του ανθρώπινου σώματος. Πολλά από τα εκθέματα είναι τοποθετημένα σε παραστατικές αθλητικές στάσεις, επιτρέποντας στον επισκέπτη να τα συσχετίσει με τις καθημερινές του δραστηριότητες. Επίσης, αυθεντικά ανθρώπινα εκθέματα δείχνουν τη φθορά που δημιουργείται στα όργανα από το υπερβολικό φαγητό και την έλλειψη άσκησης. Ένας υγιής πνεύμονας στέκεται δίπλα σε ένα «μαύρο», κατεστραμμένο από το κάπνισμα, πνεύμονα προκαλώντας μια τόσο έντονη σύγκριση, δυνατ ότερη από οποιαδήποτε φωτογραφία.

Η Έκθεση θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν οι άνθρωποι τον εαυτό τους. Έχει σχεδιαστεί να διαφωτίσει, να παρακινήσει, να γοητεύσει και να εμπνεύσει!

Τα δείγματα των ανθρώπινων σωμάτων της έκθεσης, είναι διατηρημένα με μια επαναστατική τεχνική που ονομάζεται
Πολυμερής Συντήρηση. Με αυτή τη διαδικασία, ο ανθρώπινος ιστός διατηρείται μόνιμα με τη χρήση υγρής σιλικόνης που, μετά από ειδικές επεξεργασίες, στερεοποιείται. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα δείγμα, διατηρημένο έως και το κυτταρικό επίπεδο, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την πολυπλοκότητα των οστών, των μυών, των νεύρων, των αιμοφόρων αγγείων και των οργάνων. Ένα ολόκληρο ανθρώπινο σώμα μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένα χρόνο για να ετοιμαστεί.

Η Έκθεση απολαμβάνει παγκόσμια αποδοχή, προσελκύοντας σχεδόν 11 εκατ. επισκέπτες σε μεγάλες πόλεις όπως η Ν. Υόρκη, το Λας Βέγκας, η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο, το Σάο Πάολο, η Βαρκελώνη και η Πράγα.

Για πρώτη φορά η έκθεση “Bodies” επισκέπτεται και την Ελλάδα, την χώρα που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην γέννηση και την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και της ανατομίας. Ο Ιπποκράτης, πατέρας της ιατρικής, ήταν ο πρώτος γιατρός που θεμελίωσε την κλινική εξέταση και προχώρησε σε περίπλοκες χειρουργικές εγχειρήσεις. Ο Ιπποκράτης έγραψε και τον περίφημο όρκο στον οποίον ακόμα και σήμερα ορκίζονται οι απόφοιτοι όλων των ιατρικών σχολών του πλανήτη. Ο Γαληνός, που θεωρείται ο μεγαλύτερος ιατρός της αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη, υπήρξε ο ιδρυτής της πειραματικής φυσιολογίας και της περιγραφικής ανατομίας. Η ιστορία της αρχαίας Ελλάδας παραμένει άρρητα συνδεδεμένη με τις ιατρικές ανακαλύψεις και την φιλοσοφία. Με την έκθεση “Bodies”, δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει το ελληνικό κοινό από κοντά το ανθρώπινο σώμα και να κατανοήσει τις λειτουργίες του, όπως τις είχαν περιγράψει στο παρελθόν ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός και πολλοί άλλοι σημαντικοί έλληνες φιλόσοφοι και γιατροί.

H έκθεση “Bodies” πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) υποστηρίζει την διοργάνωση «Bodies… Η έκθεση», συνοδεύοντας το κοινό στο πρωτοποριακό ταξίδι του στο ανθρώπινο σώμα. Ο Ε.Ο.Μ. μέσα από τη συνεργασία του και μέσα από τη παρουσία εξειδικευμένων εκπροσώπων του στο χώρο της έκθεσης, θα παρέχει στους επισκέπτες πληροφορίες ιατρικού και επιστημονικού περιεχομένου. Παράλληλα όσοι επιθυμούν θα μπορούν να ενημερώνονται για το θεσμό της Δωρεάς Οργάνων και για τη σημασία και τη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων των ζωτικών οργάνων του ανθρώπινου σώματος. Στην έκθεση αυτή, η Μεταμόσχευση, το θαύμα της ιατρικής επιστήμης, συναντά την τέχνη σε μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία. Μέσα από τη Μεταμόσχευση η ζωή αποκτά συνέχεια και το ανθρώπινο σώμα νέα διάσταση.
Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικ αίου με έδρα την Αθήνα και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

H έκθεση “Bodies” διοργανώνεται με τη συνεργασία της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων και τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 20:00, από Κυριακή μέχρι και Πέμπτη, και από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 22:00 το βράδυ, την Παρασκευή και το Σάββατο.

Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται ως εξής:

Γενική Είσοδος: 16€
Ενήλικες άνω των 65 ετών: 14€
Παιδιά (4 έως και 13 ετών): 12€
Γκρουπ (άνω των 10 ατόμων): 10€
Σχολικά γκρουπ: 8€
Οικογενειακό έως και 5 άτομα (2 ενήλικες και έως 3 παιδιά): 44€

Σημεία προπώλησης: Ticket House Αθήνας (Πανεπιστημίου 42, εντός της στοάς, τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3608366) καθώς και στα ταμεία της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηνών. Για αγορές online: www.ticketpro.gr  .

www.bodiesinathens.gr